Assalam dan Salam Sejahtera..
Kalau kita masak, terlebih bawang putih mesti tak best kan.. Kadang2 boleh bantutkan selera.. Hihihi.. Tapi ada juga orang suka makan bawang putih banyak-banyak ni.. Bawang putih ni bagus sangat sebenarnya.. Cuma kita je yang mungkin tidak tahu..
TAHUKAH ANDA??
Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms). Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia
Khasiat Bawang Putih
Bawang putih ternyata banyak khasiat untuk kesihatan. Ia mengandungi sebatian sulfur yang boleh merangsang sistem imun semula jadi untuk mengurangkan pertumbuhan tumor.
Khasiat lain termasuk mengubati demam, selesema, menyuburkan rambut, membersihkan jerawat dan menyembuhkan penyakit kulit.
Bagi mereka yang demam, ambil hirisan bawang putih dan campurkan dengan air panas selama beberapa minit sebelum diminum.
Untuk rambut subur pula, sapukan hirisan bawang putih di bahagian rambut sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mendapatkan kesannya.
Selain itu, sapu hirisan bawang putih ke bahagian berjerawat untuk membersihkannya.
Kalau kita masak, terlebih bawang putih mesti tak best kan.. Kadang2 boleh bantutkan selera.. Hihihi.. Tapi ada juga orang suka makan bawang putih banyak-banyak ni.. Bawang putih ni bagus sangat sebenarnya.. Cuma kita je yang mungkin tidak tahu..
TAHUKAH ANDA??
Kajian saintis menunjukkan setiap 100 gram bawang putih mengandungi 623 kJ kalori, karbohidrat (33 g), gula (1 g), serat (2.1 g), lemak (0.5 g), protein (6.39 g), beta karotin ( 5 microgram), thiamine (vitamin B1) (0.2 microgram), riboflavin (vitamin B2) (0.11 microgram), niacin (0.7 mucrogram), asid panthitenik (0.59 microgram), Vitamin B6 (1.2535 micragram), folate (3 microgram), vitamin C (31.2 mg), kalsium (181 mg), zat besi (1.7 mg), magnesium (25 mg), fosforus (153 mg), kalium (401 mg), natrium (17 mg) dan zink (1.16 mg). Kandungan zat lain ialah seperti mangan (1.672 mg) dan selenium (14 micrograms). Kandungan nutrien ini memberikan bawang putih sebagai sumber mineral utama untuk kesihatan manusia
Khasiat Bawang Putih
Bawang putih ternyata banyak khasiat untuk kesihatan. Ia mengandungi sebatian sulfur yang boleh merangsang sistem imun semula jadi untuk mengurangkan pertumbuhan tumor.
Khasiat lain termasuk mengubati demam, selesema, menyuburkan rambut, membersihkan jerawat dan menyembuhkan penyakit kulit.
Bagi mereka yang demam, ambil hirisan bawang putih dan campurkan dengan air panas selama beberapa minit sebelum diminum.
Untuk rambut subur pula, sapukan hirisan bawang putih di bahagian rambut sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk mendapatkan kesannya.
Selain itu, sapu hirisan bawang putih ke bahagian berjerawat untuk membersihkannya.
Kalau rasa-rasa tak mampu nak telan bawang putih banyak2 tapi masih nak khasiatnya tu, boleh la cuba Garlic Complex Shaklee ni.. Mudah kan?? Hihihi
Hubungi saya untuk mendapatkan Maklumat Lanjut,
Jadual Makan & Konsultasi Percuma Mengenai PRODUK SHAKLEE..
SYUHADA : 019-7062362
FB : Syuhada Wahi
emel : syuhada_wahi@yahoo.com
** These statement have not been evaluated by the Food and Drug Administration**
** These product are not intended to Diagnose, Treat, Cure or Prevent any disease**
Tiada ulasan:
Catat Ulasan